BBL arquitectos Barnabé Bustamante Ludlow
BBL_ARQUITECTOS_MX_MEXICO_BARNABE_BUSTAMANTE_LUDLOW_01.jpg

La Teatrería

la teatrería

centro de ARTES ESCéNICAS, centro nocturno, BAR Y CAFETERÍA.
COLONIA ROMA, CDMX, MÉXICO
2014 / 692 m² 
foro A, 117 butacas
foro b, 53 butacas 

LA TEATRERÍA

PERFORMING ARTS CENTER, NIGHTCLUB, BAR AND CAFETERIA
MEXICO CITY
2014 / 7040 FT² 
STAGE A, 117 SEATS
STAGE B, 53 SEATS

La Teatrería.

“La Teatrería” está ubicada en la calle de Tabasco en la colonia Roma, una de las zonas de mayor crecimiento cultural en la actualidad dentro de la Ciudad de México. Originalmente este edificio alojaba una fábrica de aparatos para búsqueda de tesoros y detectores de metales; como gesto hacia este antecedente se utilizaron materiales en su estado puro tales como acero, latón, maderas y mármoles, los cuales se van incrustando en el edificio como si fueran minerales que sobresalen de las rocas. La utilización de estrategias de diseño como hacer cambios de escala en los espacios de transición e incrustaciones de distintos materiales simulan el recorrido dentro de las bóvedas de una mina.

La extensa vitrina de latón en la fachada, es el preámbulo de lo que sucederá al interior del complejo. Al ingresar por el acceso principal se dota al edificio de un espacio atrayente gracias al muro de durmientes de madera. Este vestíbulo de acceso es iluminado por pequeños cajillos de latón y  por luminarias colgantes las cuales destacan la altura del espacio. El último filtro antes de llegar al patio central del complejo es un cubo de acero con un cambio de altura para lograr enfatizar el acceso al mismo.

Al llegar a este espacio cubierto pero al exterior se encuentra la cafetería, el cual es el espacio central del proyecto ya que funciona como núcleo de circulaciones hacia los foros de teatro, bar, y restaurante.  El acceso al foro principal es un espacio monocromático, cubierto de mármol en piso, muro y plafón, con una mampara de latón al centro cuyas características naturales aportan amplitud a este espacio por medio del reflejo. Desde este espacio se puede ingresar al Foro Principal, con butacas distribuidas en planta baja y mezzanine.

En el primer nivel se encuentra el bar, espacio que es acentuado por una barra de latón y por materiales como mármol en el piso, muro de espejos y estuco. Proponiendo un espacio de pausa entre funciones de los foros en primer nivel y el restaurante.En el segundo nivel está ubicado el centro nocturno “Pink Malaquita” en el cual con el objetivo de no irrumpir el origen de este edificio se optó por utilizar muros de tabique pintados en color negro, luminarias colgantes de latón, muebles de madera, piso de pedacería de mármol y un lambrín de Tzalam con luminarias embutidas como remate visual del espacio.

La Teatrería.

“La Teatrería” is an engaging piece of architectonic intervention. Set inside an old 4 storeys building, located in a borough which has a lot of cultural, artistic, fashion design and night activity going on in Mexico City. Initially this building was a treasure locators’ factory, and as an indication of this precedent, we used pure state materials such as wood, steel, brass and marbles, which constantly appear in the whole building as if they were rocks and any other minerals that come out from a mine.

The large brass window placed at the center of the facade is what gives a hint to the audience of what is going to happen inside. The entrance’s design grants the space with a bright, “mine-like” and cavernous atmosphere with no openings for glimpses into the outside world, due to the dark wooden crossties wall and flooring, the height and the brass lamps hanging from the ceiling. Once the visitors pass through this main aisle, the last filter before the central courtyard is a black steel cube with a reduced height, placed to emphasize the shift of spaces.

The core of the project’s ground floor is this covered courtyard which contains the coffee-shop used as a circulation nucleus to both stages, the bar, the main staircase, and to the karaoke-restaurant.

The main stage’s entrance holds the ticket office which is a monochromatic space because of its materials such as marble floors, walls and ceilings; and a brass curtain that works as a mirror to create an expanded entrance.

The main stage (stage A) has 117 seats accommodated in the ground floor and a mezzanine, whereas the second stage (stage B) has 53 seats in its ground floor. The height of the main stage was based in the placement of a more “private” theater; as a result of the studio’s search for a theater that gets closer to the audience. And the stage B was designed as a smaller theater in order to engage younger audiences.

The bar is located on the first floor; this space is emphasized as a “treasure-like finding” with a brass main bar, marble flooring, mirror walls, stone columns  and the diamond inspired benches and lamps; obtaining an intermission space between the stages and the restaurant located upstairs.

After the steel main staircase, the building ends with a karaoke-restaurant in the second floor, which in order to continue with the cavernous experience referring to the building’s previous use, the walls were painted in black, the floor is covered with reclaimed marble fragments, the lamps, tables and chairs keep up the mineral-like design, and the final wall is masked with mdf and tzalam’s wood fragments with lamps emerging from them. We wanted to let peeks of the building’s history shine through in our materials’ election and furniture design.

The mineral-inspired façade, which rhythmically covers both levels, becomes a ridged steel curtain wall which establishes rhythm and variation over all aspects of the project.  The building engages not only with actors and the visiting audience, but also with local residents, thanks to the on-site extra-theater amenities that are available to those living in the neighborhood. One example is the “window theater” which is used as an outdoor small theater in specific dates during the month. Other examples are the karaoke-restaurant and the theater studio, which increase the amount of visitors to the theater.